Всі статті

Сортувати:    За датою    За розділами

При всій своїй любові до художньої літератури, вважаю її поганим порадником. Можливо тому, що  твориться за людськими, а не божими, законами. Один із людських законів  добре засвоїли з книжок рожевого дитинства: добро перемагає зло. Проте в житті частіше перемагає зло.

Твори є віддзеркаленням внутрішнього світу автора, його думок, поглядів, уподобань. Як позитивних, так і негативних. Прагнеш узнати про чоловіка все-все? Тоді уважно прочитай його виступ, книжку, розглянь скульптуру чи картину, вслухайтесь у його пісню чи музику.

Наш мудрець, перебуваючи в Харкові, «покорив гнів і прочіє страсті» і складав байки. Восьму байку присвятив соціальному устрою та потрібності держави.

То хто вони «мотьки» і «матрони»? Позитивні чи негативні персонажі? Що спільного між ними? У Словнику слів іншомовного походження цих слів не знайшла.

Чому пишу про збірку, що випадково попала під руку, а перший вірш викликав іронію? Маю на те вагому причину: зачепила річ, що називається «Соловейко-Сольвейг».

Насправді, ситуація, коли заможні ведуть себе зухвало й тринькають гроші, небезпечна. Не секрет, що прості  українці або ненавидить олігархів, або через крайню скруту впадають у відчай, або байдужіють до всього, що в країні відбувається.

Що мені у фільмі сподобалося і в чому побачила ложку дьогтю?

Відгук на роман Маріо Льоса "Витівки кепського дівчиська". Роздуми, викликані  книгою. Проблеми, підняті Льосою, актуальні сьогодні в Україні. 

То хто вона, мати Василя Симоненка? Якими талантами володіла? Як вдалося сільській жінці закласти фундамент людяності, патріотизму і, врешті-решт – вічного життя для свого сина?

Санаторій «Україна» – маленьке автономне королівство, що займає 30 гектарів. Пояс із розкішних 40-річних листяних та хвойних дерев створює ілюзію густого лісу і водночас віддаляє від урбаністичного світу. Тут дуже тихо.

Чудотворні властивості квітки проявляються в оригінальний спосіб: коли букетик едельвейсів хлопець піднесе дівчині, то вона його обов’язково покохає. З едельвейсами пов’язана цікава сторінка в житті Ольги Кобилянської.

Знаю лише трьох українських письменників, котрі легко і невимушено переплітають сучасне з минулим. Немовбито бавляться. При цьому свої помисли чітко проектують у майбутнє. Це Леся Українка, Ліна Костенко і Дмитро Кремінь.

10-06-2013

Цієї аномальної весни я втратила земляків, в яких розпізнала споріднені душі, Валентину Крапівіну і Володимира Чуйка. Їм я уже не зателефоную. Їх я ніколи і ніде не зустріну. Залишилася лише пам'ять. Згадую їхні слова, аналізую вчинки. То велике благо, коли смерть ближнього спонукує до роздумів над вічними питаннями

Рівноапостольні Кирило і Мефодій принесли слов’янам Слово Боже, написане зрозумілою для них мовою. Спільний подвиг братів, направлений на просвітлення слов’ян, спонукав Церкву вшановувати їхню пам’ять в один день. Закономірно, що саме цього дня, 24 травня, в Україні відмічається День слов’янської писемності і культури.

Як свідчить Ольга Косач-Кривинюк, сестра Лесі Українки, «Жалібний марш» вийшов 1888 року в Києві в нотопечатні І. Чоколова. На примірнику, що зберігається у МКДУ, не вказана дата видання. Для висвітлення цього питання довелося вдатися до історії видавництва.

Відділ науково-просвітницької роботи Музею книги і друкарства України, який маю честь представляти, щороку відмічає Міжнародний день поезії. Він припадає на весну, 20 березня.
На святі цьогоріч верховодив Анатолій Горовий.

В нашій країні страшно жити. Невиховані, озлоблені, без роботи молоді люди становлять небезпеку для законнослухняних громадян.

У ХІХ столітті числа в річному календарі розташовувались дещо в іншому порядку. Так, за старим стилем Леся Українка народилася 13 лютого 1871 року. Хоча родина майбутньої великої поетеси характеризувалася прогресивними поглядами, проте старосвітські забобони мали й на неї вплив.

В Новий рік доцільно входити з новими силами. Хтось замовляє молитву за здоров’я (своє та рідненьких), хтось париться у сауні. Я серед тих, які в грудні оздоровлюються в бальнеолікарні.

Влітку 2012 року я досліджувала найважливіші події, що сталися у п'ятницю. Чому саме в пятницю? Бо в моєму житті цей день особливий.


Всего:
107
На початок
Попередня
Поточна сторінка: 4
1   2   3   4   5   6  
Наступна
В кінець