П’ятниця

 

 

Погодься, шановний читачу, існує ряд моментів у нашій біографії, які нам даровані небесами. Їх ми не в силі виправити чи сховати. А це день і місце народження, ім’я, батьки, іменини, хрещені батьки, церква, в якій тебе, немовлям, хрестили...
Мою увагу давно привернула п’ятниця. Серед семи днів тижня вона особлива. Як робочий день перед двома вихідними, п’ятниця вирізняється найбільшою напруженістю.
Виявляється, нашим бабусям забороняли шити і прясти цього дня. Заборону пояснювали тим, що п’ятницею опікуєть свята Параскева, названа П’ятниця. Святій не подобалося, коли її тіло кололи голками, штрикали веретеном. Вважали, що Господь за неповагу до святої покарає жінку, котра її ранить.
Мою хрещену мати звати Параскева Василівна, прізвище Білецька. Хрестили мене в храмі мучениці Параскеви, названої П'ятниця (свята вважається покровителькою весіль і наречених), що в селі Криве Озеро на Миколаївщині.
Я відкриваю нову сторінку на своєму сайті. Вона присвячена її величності П’ятниці.
Віднині фіксуватиму події, що сталися по п’ятницях. Вони мене найбільш вразили, викликали мислі.

 

2012-й рік

 

 15 червня

 З самого ранку всіх небайдужих (та й байдужих) до спорту лихоманить в очікуванні зустрічі футбольних команд «Україна – Франція».  

У природі вельми неспокійно. Дощить. Хоча літо почалося на 1 - 2 місяці раніше, проте не перестають гриміти, як буває у травні, грози. Падають дерева – і трапляється жахливе - вбивають насмерть, калічать людей, нівечать машини. Шалений вітер руйнує будинки, зриває дахи.

 

Цього дня зафіксовано 82 ДТП. Загинуло 14 чоловік.

Сталося 179 пожеж.

 

Кияни гидливо відвертаються: шведські фани безсоромно спускають штани й обсцикають клумби, кущі, загорожі. Хтось один сказав: "Мстять за провал збірної Швеції на Євро-2012". Кияни обурюються: іноземці перетворили святе, гостинне місто на пісюар турніру. Попов сміється: «Вони наші гості. Вибачайте їм».

 

Іноземці мало цікавляться екскурсіями. На Андріївському Узвозі пють пиво, розважаються. Картини і вироби не купують.

 

За 10 хвилин до мачту на Донецьк налетів вітер. Ламав дерева, трощив дахи. Три райони міста залишилися без світла. Над стадіоном «Донбас Арена» небо оперізав вогненний батіг. Страшно загуркотіло. Небо розкрилося. Линув холодний потік.

Через сильний дощ зустріч української команди з французькою довелося зупинити.

Фінальне безумство почалося через годину. Українська команда програла.

 

Параскево Пятнице, молися за нас грішних!

 

 

22 червня   День скорботи.
«22 июня, ровно в четыре часа, Киев бомбили, нам объявили, что началася война.»
71 рік тому фашистська Німеччина розпочала війну проти СРСР, проти України. Моєму дідові Тимофію Павловичу Гулько, котрий уцілів на Фінлянській війні, знову довелося надівати солдатську форму. Дід не впирався, не ховався, не виставляв, як захисний щит, свої недуги та поважні роки. Він свідомо пішов на фронт, керуючись думкою захистити свою велику родину, свою землю. За віком дід копав окопи. Слідом батька пішов воювати старший син Іван, 1923 р.н., мій дядько. Іван Тимофійович був стрілком 36 гвардійської стрілецької дивізії. Загинув 30 травня 1944 р. Похований в Ясській губернії с. Васкони, Румунія. Мій батько Пилип Тимофійович, 1925 р. н. у 18 років призвався Кривоозерським райвійськоматом. Солдат 2-го Українського фронту. Зі зброєю в руках звільняв західноєвропейські країни від німецького поневолення. До останнього дня носив у литках металеві осколки. Тепло згадував своїх бойових побратимів.
Чоловіки нашого роду - воїни. Такими ж свідомими воїнами виховуємо і своїх синів.


***
Пристрасті, пов’язані з вболіванням за результат гри, можуть призвести до смерті.
Як повідомив «Шанхай Метрополіс», 26-річний фанат з Китаю Янь Сяосан, у нічний час безперервно переглядав матчі Євро-2012. Щоб загострити свої емоції, Я. С. палив цигарки та прикладався до чарчини. Вранці, після нічного «відпочинку», молодий чоловік вирушав на роботу. У такий спосіб провів 11 ігрових днів. На решту Яня не вистачило: організм молодого, здорового чоловіка, не витримавши навантаження, навіки зупинився.

 

 

 

6 липня
Розповім про Кулевчанське диво. Воно має місце в Свято-Нікольському храмі, що в невеликому селі Кулевча, за 120 км від Одеси.
Ось уже сім років поспіль після Паски, у п’ятницю, там отець Павло освячує зрізані галузки лілій. Освячені галузки вміщають у кіот ікони Казанської Божої Матері, притуляють до неї.
Відповідно до природних змін галузки в’януть, засихають. Ніхто галузки не чіпає до самої Трійці. Напередодні великого свята на галузках з’являються цибулинки, які дають молоді паростки. Ті паростки витягуються до 30 см. Вони красивим віночком обрамляють святий лик Богородиці. На їхніх кінчикахв з’являються ніжні пуп’янки. Коли пуп’янки сягають розміру кулака, то – о диво! розцвітають білі лілії. Трійця не має сталого дня, але лілії найрозкішніші саме у великий день.
Подібне спостерігається ще в Греції, на острові Кефалонія. Там зрізані, без води галузки перебувають в кіоті ікони Божої Матері від свята Благовіщення до Успіння Богородиці. Тобто через п’ять місяців зрізані, засохлі галузки розквітають чарівними квітами.
Хіба можливо людині збагнути таке дива?
Біла лілія – квітка Богородиці. За переказами, Марія до останнього дня залишалася молодою, зі соковитим тілом і приємними красками в обличчі. Сильна Богородична ікона «Неувядаемий цветок».
Кожна жінка, що дбає про свою вроду і тіло, тримає цей образ на столику, перед яким чепуриться. Поряд із дзеркалом, кремами, косметикою. Час від часу читає потрібну молитву при свічі, що горить.
Пелюстки білої лілії входять до складу крему від зморщок. Один із них:
Візьмемо по 30 г білого воску, меду, соку цибулі, сокі білої лілії.
Усі компоненти з’єднуємо. Починаємо нагрівати на повільному вогні, перемішуючи дерев’яною лопаткою. Коли воск розплавиться, то посудину знімаємо з вогню.
Мазь наносимо на обличчя вранці та ввечері.

 

 

13 липня

П’ятниця - найвдаліший день для оголошення про вихід країни із Євросоюзу.
Такого висновку дійшов засновник консалтингової компанії Capital Economics економіст Роджер Бутл і шість його соавторів у роботі з провакаційною назвою «Прощання з євро. Практичне керівництво», що була подана на здобуття премії Wolfson Economics Prize.
Інтерес до цієї премії, грошова частина якої становить 250 тисяч фунтів, колосальний. Більше ніж 400 авторів надіслали на конкурс, який проводив британський фонд, свої роботи. Праця Бутла була виділена серед інших поважним жюрі, у склад якого входили чотири відомих професорів економіки. Організатори прагнули знайти ідеї стосовно того, як ліквідувати єврозону, не завдаючи великої шкоди світовій економіці.
Відмічалося, що в роботі Бутла послідовно і доступною мовою проаналізовані всі аспекти можливого виходу із єрозони, без негативного впливу на європейську та світову економіку.
Перший кандидат на вихід із єврозони, звичайно,  Греція.

Щоб уникнути хвилювань на фінансовому ринку і масового зняття з банківських рахунків грошових заощаджень, Бутл радить, таємно зайнятися розробкою виходу з єврозони . Його повинна підготовити невелика група з представників уряду та Центрального банку. Інші країни – члети Євросоюзу, центральні банки і суспільство узнають про це безпосередньо перед  виходом.

Найкращим днем для озвучення новини є п’ятниця. Банки і біржі спішно закривають. Вихідні дні уряд і центральні банки повинні використати для пояснення суспільству і фінансовим ринкам своєї майбутньої стратегії.

 

20 липня.
Природа неадекватна, як дурний чоловік.
Вранці на Нивках дощило, термометр показував +17. Одяглася тепліше.
Через годину вийшла з метро «Арсенальна». Бачу на блакитному небі хмарки білі, вітер колише кронами дерев, сонечко припікає.
Доки добралася до Лаври, то добряче спарилася в теплій вдяганці. І так цілісінький день: то прохолодно, то жарко, то дощить, то вітряно.
Тому й відповідні асоціації: природа не прогнозована, як дурний чоловік.

 

В країні сталося 167 пожеж, двоє чоловік загинуло.

 

Цього дня, у п’ятницю, світ потрясла страшна новина.
США, штат Колорадо, місто Аврора. У кінотеатрі прем’єра нового фільму про Бетмена «Темний Лицар. Відродження легенди».
Під час перегляду на східцях з’явився молодий чоловік у бронежилеті, противогазі, чорних окулярах. Глядачі, що його помітили, вирішили, що він якимось чином пов'язаний із показом фільму.
Людина в чорному почала стріляти, потім кинула в натовп газову гранату. Кінозал наповнився щільним димом. Люди кричали від страху, поранені стогнали від болю, увімкнулася сигналізація.
Очевидці розказують, що зловмисник поводився дуже спокійно і не проронив жодного слова.
У цій бійні загинули 12 чоловік, близько 60 чоловік поранено.
Зловмисника затримали. Він американець, Джеймс Холмс. Називає себе Джокером – ворогом Бетмена. Волосся фарбує в чорний колір. На його квартирі знайшли вибухові речовини.

 

 

27 липня

Найяскравіша подія дня, що мала глобальне значення – святкова церемонія відкриття ХХХ Олімпіади, що відбулося на Олімпійському стадіоні у Лондоні.
Прагнучи затемнити всі церемонії, що проходили раніше, британці, певне, матимуть успіх – сценарій їхнього шоу увійде в історію як найкращий. У всякому разі – на сьогодні. До цієї події готувалися сім років, затративши 42 мільйона доларів.
Шоу, яке поставив лауреат премії «Оскар» Деніел Бойл, отримало назву «Острів чудес» і складалося із трьох частин. Глядачі мали змогу бути присутніми на чуді перетворення провінційної, красивої, Англії у супердержаву – Британську Імперію. Сцени займали 15 тис. кВ. метрів. Використали 12 956 декорацій, систему звукопідсилення в один мільйон Ватт і 500 динаміків. Кожен із гостей споглядав шоу через скельця окулярів 3D.

Ні, в Лондоні, на Олімпійському стадіоні, побувати мені не довелося. Телепрограми рідко переглядаю. Тож свій інтерес задовольнила відомостями, почерпнутими з Інтернету. Принагідно дякую всім, хто освітлював ці події. Їхні репортажі правдиві, радісні, часто іронічні. Хоча трапляються такі, що до них і приступитися страшно. Але спершу радісні.
Відкриття ХХХ Олімпійських ігор, що проходили в Лондоні, перенесли на пізній вечір. На останню п’ятницю липня, що припала на 27 липня 2012 року.
Займаючи місця, схвильована публіка споглядала декорацію класичного англійського села зі звичним пейзажем. Смарагдовий килим трави, будиночки, із димарів яких в’ється димок, дзюркотлива річечка, водяний млин... А ось на соковито-зелений луг вивели корів, кіз, овець. Скублять травичку гуси, бігають коні, цвірінькають пташки. Класно!
Чарівним чином сільський патріархальний пейзаж змінився на промисловий. Понад 10 000 артистів натхненно зображували тріумфальне становлення Британської Імперії.
Живописний історичний екскурс завершився ефектним феєрверком із п’яти олімпійських кілець. Глядачі ще не встигли отямитися, як під супровід музикальної теми «бондіани» з’явився вертоліт. А з нього (яка краса!) спускаються два парашутисти в костюмах Єлизавети ІІ і агента 007 Джеймса Бонда.
А ось і сама королева (не перелякана, усміхнена), мигнула на трибуні. Її королівську величність супроводжував чоловік. Під звуки гімну «Боже, храни Королеву», у виконанні дитячого хору, поплив угору прапор Великобританії.
Друга частина церемонії захопила як дорослу, так і дитячу аудиторію. Ще б пак! На сцені метушилися герої відомих дитячих казок. Із неба на чарівних парасолях спустилося декілька десятків Мері Поппінс. Тітоньки відлупцювали монстрів, яких очолював віроломний лорд Волан-де-Морт.
Поки робітники міняли декорацію, щоб глядачі не позіхали, їх розважав комік Роуен Аткінсон в образі Містера Біна.
Третя частина шоу була приурочена культурній спадщині Великобританії другої половини ХХ ст. Під акомпанемент чудових мелодій глядачі споглядали безсмертну історію кохання темношкірої дівчини. У короткому антракті продемонстрували винахідника Інтернету – сера Тіма Бернерса-Лі.
Невід’ємний атрибут олімпійських ігор, символ дружби, братерства, єдності націй, є Олімпійський Вогонь. Тож поки глядачі, затамувавши подих, споглядали шоу, футболіст Девід Бекхем з факелом у правиці завершував 70-денну мандрівку по Сполученому Королівстві. Швидкісним катером герой мчав річкою Темзою.
Тим часом на стадіоні показували меморіальну замальовку, яка присвячувалася пам’яті загиблим на всіх війнах.

Парад спортсменів традиційно почала команда Греції – батьківщини Олімпійських ігор. Замикали процесію атлети Великобританії.
Після трьохгодинного шоу і параду до учасників турніру з вітальним словом звернувся глава Міжнародного олімпійського комітету Жак Рогге. Чемно подякувавши організаторам, Жак делегував право оголосити про відкриття Ігор-2012 королеві Єлизаветі ІІ.
Легендарний боксер Мохаммед Алі підняв олімпійський прапор. Як заведено, прозвучала олімпійська клятва.
Бетхен вчасно доставив до арени олімпійський вогонь. Спортсмен передав факел п’ятикратному олімпійському чемпіону з греблі серу Стіву Редгрейву. Далі святиня побувала в руках сімох юних атлетів, які здійснили з нею почесне коло ареною. Отримавши благословення від семи чемпіонів минулих літ, кожен із юнаків запалив факел. Згідно зі сценарієм, юнаки наблизилися до споруди, зведеної в центрі арени. Вона складалася із 205 пелюсток, кожна із яких символізувала країну-учасницю ігор. Пелюстки загорілися, створивши суцільну гігантську квітку.
Останнім акордом святкового дійства у Лондоні став грандіозний феєрверк та пісня Beatles «Hey, Jude», яку виконав Пол Маккартні.

Літні ігри ХХХ Олімпіади пройдуть у Лондоні з 27 липня по 12 серпня 2012 року. У них візьмуть участь понад 10 500 спортсменів із 205 країн світу, які розіграють 302 комплектів медалей в 37 видах спорту. (За матеріалами здебільшого Новости NEWSru.com)

Насторожила така інформація: під час церемонії відкриття декілька користувачів виклали на YouTube відео. На них помітні об’єкти, форма яких нагадує НЛО – літаючі тарілки.

 

 

3 серпня

Рівно через тиждень (теж у п’ятницю) назване вище джерело розмістило повідомлення під заголовком «Экс-футболист и «сын Божий» углядел в церемонии открытия Олимпиады «поклонение дьяволу».
Дізнаємося про таке. Колишній воротар клубу «Ковентрі Сіті» Девід Айк, а наразі телеведучий та публіцист, назвав церемонію відкриття «мерзким и бесчеловечным сатанинским ритуалом, к тому же состоявшимся в ключевой день поклонения дьяволу.
Айк стверджує:
1. Церемония відкриття Олімпіади в Лондоні – то сатанинський обряд, який таємно провели під виглядом свята спорту.
2. Гіганський дзвін, в який під час церемонії бив велосипедист Бредлі Уіггинс, заздалегідь налаштовали на частоту, що дозволяла сатанистам диктувати свою волю всьому світові.
3. Олімпійський стадіон являє собою частину, стратегічно розташованої на планеті, схованої енергосистеми, призначення якої – створювати потрібні вібрації.
4. Олімпійські кільця – це кільця Сатурна, повелителя вогню (його Айк також називає Сатаною).

Цього дня великобританки встановили новий рекорд в кваліфікації гонки переслідування. Тепер всі будуть орієнтуватися на час у 3:51.659.

Для українських спортсменів день видався не щасливим.
На треку проходили гонки з участю українських спортсменок. Любов Шулика стартувала в кейринт. Калитовська, Галюк і Бочкарьова – у командній гонці переслідування. Обидва види програми завершилися для України невдало. Наша команда не змогла кваліфікуватися в перший раунд, зайняла 9 місце.

Юрій Нікітін, спотсмен із Миколаєва, не потрапив у фінал Олімпіади в стрибках на батуті. Набравши у кваліфікації 14-у суму (79.100 бала), Юрій завершив виступ в британській столиці.

Цього дня не обійшлося без прикрого для української команди скандалу.
Наш боксер Євгеній Хитров чудово провів поєдинок. Упродовж бою Юрій два рази відправляв свого суперника, британського боксера, Ентоні Огого, в нокдаун. Проте судді побачили в цьому поєдинку нічию і переможцем визнали менш активного представника Сполученого Королівства.
Протест, який подала з порушення боксерських правил Україна, відразу ж був відхилений.
Що й казати, наших спортсменів украй обурило рішення суддів. Хлопці налаштовані помститися за свого товариша.
Боксер Павло Іщенко, котрий завершив свій виступ на Олімпіаді, передав на сайт національної Федерації боксу: «Вся команда вместе с тренерами переживает и не находит себе места – парня просто обокрали по очкам... Злит безвыходность ситуации: как бы хорошо ты не боксировал, судьи могут уложить тебя на лопатки. Сейчас наши боксеры такие злые, что я даже не завидую их соперникам. Эта ситуация их только больше закалила, – они будут громить всех так, что ни один судья, ни единая ошибка компьютера не помешает им доказать, что сборная – самая сильная… Женя достойно провел поединок, недостойно повели себя другие. Сейчас я прошу всех просить у Бога справедливости для Жени Хитрова, держите за нас кулаки».
Українська сторона погрожує зверненням до вищого арбітражу в Лозанні. Товаришу, віриш у його справедливе рішення?
У відповідь приведу факти, які мене спонукали до роздумів:
Роком першої олімпіади вважається 776 р. до н.е. Саме тоді в Олімпії почали вести списки переможців. Зважаючи на загальноеллінське значення олімпіад, їх чітку чотирирічну періодичність, Тімей, сіцілійський історик, близько 264 р. до н. е. запровадив літочислення за олімпіадами. Таке літочислення велося до 394 р. н.е. А далі Олімпійські змагання були скасовані. Чому? Адже у давнину (як і нині) олімпійські змагання були символом єдності міст-держав і відігравали велику роль у розвиткові культури.
До речі, у наш час комплексні міжнародні змагання проводяться з 1896 року раз на чотири роки.

 

 

 

10 серпня.
1. З раннього ранку кімната виповнена сліпучо-яскравим світлом. Збираючись на роботу, без вагання одягла солом’яний капелюшок і сонцезахисні окуляри.
Перший дзвінок, що оживив службовий телефонний апарат, явно не за адресою. Хвилюючись, дівчина запитала:
– Мені треба розвінчатися. Які для цього зібрати бумаги? Скільки коштуватиме?

 

2. Опівдня погода різко змінилася. Зробилося прохолодно. Чорна хмара черкнула надкупольні хрести. Товстенні стіни храмів здригалися під сильними ударами розгніваного Іллі. Пронизливо завили сигналізаційні сирени.
– Як славно дощик пере, – мовила відвідувачка Музею, виглянувши у вікно.
Але дощик прав недовго – темна маса поплила за Дніпро, на лівий берег.
Паломники, прихожани, відвідувачі Музеїв заповнили лаврське подвір’я. Зачудовано споглядали вмиту красу. Озиралися, підкладали обличчя під пестливі промені.
Біля східців, що ведуть у Велику Успенську Церкву, товпляться люди, святково одягнені. Хлопчики у строгих темних костюмах, краватках. На лацканах білі парафінові букетики. Дівчатка у широких прозорих сукнях. Панянки в ошатних відкритих сукнях, «в пол».
На порозі карбованої металевої брами появилася обвінчана пара. Фотографи метушилися, клацали апаратами.
– Де батьки? Хрещені батьки, приєднуйтесь до молодят!
Наразі знімають молодих у колі найрідніших.
Традиційно по п’ятницях та неділях у православних храмах вінчають молодят.
Чомусь згадалося, що дружину Олександра Невського звали Параскевою. Цікава історія ікони з образом святої Параскеви, якою великий князь Ярослав Всеволодович у 1239 році благословив свого сина на шлюб із дочкою полоцького князя Брячислава. Та про це напишу згодом.

 

3. Цього дня українські археологи відшукали цікаві предмети старовини. Серед них тисячолітній меч, який, ймовірно, належав князеві Святославу; брошка давньоруської боярині; унікальна на увесь світ ікона, що належала давньоруському князеві; місце поховання Бориса і Гліба.
Остання знахідки пов’язана з містом Вишгород, про яке вперше згадується у 946 році як резиденцію княгині Ольги. Саме тут поховали братів Бориса та Гліба – перших святих, канонізованих православною церквою. У Вишгородському історико-культурному заповіднику археологи займаються розкопками. Це вони знайшли фрагменти пірофілітового сланцю, який використовували для виготовлення саркофагів. Ймовірно, виявлені залишки саркофагу належали святим братам.
Щодо знайденої ікони, то вона являє собою невелику кам’яну плиту, прикрашену неповторним візерунком. Ікона могла належати Володимиру Великому або Володимиру Мономаху, бо лише князі замовляли кам’яні ікони. Експерти Київської Свято-Успенської Лаври стверджують:
– Резьба уникальна, схема расположения святых чрезвычайно интересная. Это подделать невозможно.

 

4. Стало відомо, що в країні завершили збирати ранні зернові культури. Про це повідомив Сергій Кваша, директор департаменту економічного розвитку і аграрного ринку Мінагропрода, на прес-конференції у п’ятницю. За даними чиновника, на площі 5 млн. 623 тис. га намолотили 16 млн. 287 тис. т пшениці, ячменю зібрали 7 млн. 146 тис. т, жита – 700 тис. т, вівса – 665 тис. т. Запевнив, що за основними показниками ринку Україна вповні забезпечила свою продовольчу безпеку.

 

5. Щодо політичного життя в Україні, то цієї п’ятниці відбувся третій суд над екс-міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком. У його останньому слові прозвучав заклик до українців покінчити з владою Януковича на парламентських виборах, що відбудуться восени.
«Події в Україні свідчать про те, що стан речей в нашій країні швидше нагадує купу гною, обнесену колючим дротом, ніж демократію. Підсумки 2,5 років влади Януковича зводяться до одного – країна грабується і ґвалтується купкою гангстерів при владі. З політичних мотивів мене утримують у тюремній камері вже 594 дні. Проте я почуваю себе вільним і повним оптимізму. Статус вільної людини, як і статус вільної нації не надається режимом, його треба здобувати у постійній боротьбі за свою гідність. Влада Януковича забрала в нас майже всі права, крім права на особистий вчинок. Результат виборів залежить уже не від політиків, а від громадян України. Дати бій мафії означає не просто зробити вибір на користь об’єднаної опозиції на цих парламентських виборах. Це означає отримати те, що не може дати нам ніхто – стати вільною людиною», – наголосив Луценко.

6. А те, що Україна таки є купою гною, свідчать хоча б такі події, що сталися сьогодні:
– Мати до смерті побила дворічного сина за те, що помочився у ліжку.
– Через п’яну матір втопилася дитина зі синдромом Дауна.
– Депутат-регіонал спровокував на Прикарпатті аварію – п’ятеро людей у лікарні.
– На Херсонщині вогнем спалено 1500 га лісу, який умисно підпалили, щоб вивести спиляну деревину.
– У страшній ДТП на Одеській трасі загинуло п’ятеро людей.
– Під час зіткнення двох авто на Київщині загинуло п’ятеро людей.
– У Одесі, поївшившись смажених бичків, на лікарняному ліжку опинилися 50 військових.
Тривожать вчинки звироднілих жінок. Адже природознавці доводять: у тварин виродження виду починається зі самиць. Висновок стосується також і цивілізованого суспільства.

6. Задумалася й над такою інформацією:
У Феодосії в районі поштамту затримали туриста з Білорусії. Хлопчина виліз на машину і стрибав на ній, залишаючи великі вм’ятини. Порушника затримали. правоохоронці.
Громадян поінформували, що порушник був у неадекватному стані, вживши невідомі галюциногенні препарати. Турист уявив себе ельфом, що він невагомий, і може без зусиль бігати по автомобілях.
Чи правду поінформували?
Товаришу, признайся: не виникало в тебе бажання шкрябнути круту тачку, викочену на доріжку для пішоходів?

7. Тринадцятий день літньої Олімпіади, що проходить у Лондоні.
Цього дня п’ятеро українських спортсменів, боксерів – Василь Ломаченко, Олександр Усик, Тарас Шелестюк, Денис Берінчик і Олександр Гвоздик билися за престиж країни у півфіналі змагань. Я уже торкалася напруженої ситуації, в якій опинилася українська команда. Так, на знак протесту всі боксери поривалася залишити Ігри. Але дар переконання президента Федерації боксу Володимира Продивуса зіграв свою роль: українські боксери вийшли на ринг. У результаті Берінчик і Усік впевнено вийшли у фінал Олімпійських ігор. Шелестюк завоював бронзову медаль, програвши у півфіналі з рахунком 10:11 британцю Фредді Евансу.
Українські спортсмени із греблі Чебан і Осипенко-Радомська вийшли у півфінал.

 

8. Редакція офіційної парламентської газети «Голос України» опублікувала текст Закону про державну мовну політику. Отже закон, підписаний Президентом Віктором Януковичем 8 серпня, через два дні, у п’ятницю, вступив у силу. Як відгукнувся політолог Тарас Возняк, всі важливі документи приймаються тоді, коли більша частина українців не може достойно прореагувати. Адже в цей час люди здебільшого у відпустці на морі чи за кордоном.
Мимохіть згадаєш сильне слово Пантелеймона Куліша:

Народе без пуття, без честі і поваги,
Без правди у завітах предків диких,
Ти, що повстав з безумної одваги
Гірких п’яниць та розбишак великих!

Єдиний скарб у тебе – рідна мова,
Заклятий для сусідського хижацтва:
Вона твого життя міцна основа.
Певніша над усі земні багатства.

...............................................................
На ж зеркало, всесвітнє, озирайся,
Збагни, який ти азіат мізерний,
Своїм розбоєм лютим не пишайся,
Забуть навіки путь хижацтва скверний
І до сім’ї культурників вертайся.

 

9. До речі, цього року гарячому Паньку Кулішу виповнилося 115 років від дня смерті. Вшануємо пам’ять нашого духовного попередника доброю згадкою. Тим паче, що поколінню, яке навчалося в радянській школі, відомий лише карикатурний Куліш – недруг національного пророка Тараса Шевченка. 

Майбутній просвітитель і письменник народився 7 серпня 1819 року в містечку Воронеж Чернігівської губернії, в козацько-старшинській родині. Його батько Олександр жив життям заможного хлібороба. Мати Катерина, дочка козацького сотника Івана Гладкого (неписьменна жінка), привила синові любов до рідного краю, до пісні та старовини.
Закінчивши Новгород-Сіверську гімназію, хлопчина переїхав до Києва. Він слухає курси словесності та права у щойно відкритому Київському університеті імені Святого Володимира. Через те, що його батько не мав документа про дворянство, то не зміг закінчити університета. Далі учителював у Луцьку та Петербурзі. 1843 року Куліш познайомився зі Шевченком. Обидва належали до найяскравіших постатей серед українства у російській столиці. Проте їхній зв’язок був не простий. Сенс життя Куліш вбачав у тому, щоб просвітлювати співвітчизників, долучати їх до здобутків світової культури.

Я не поет і не історик, ні!
Я – піонер з сокирою важкою:
Терен колючий в рідній стороні
Вирушую трудящою рукою.

Не кров, а світло науки і культури, за Кулішем, здатні піднести менталітет українського народу:

Ні, світла, світла, більш нічого!
Сим визволимо сліпого брата.
Не буде суєсловить Бога,
Не стане вихваляти ката.

Як бачимо, культурологічні заклики Куліша надто різнилися від Шевченкових «громадою обух сталить». Куліш засуджував Шевченка і за «замилування кривавою гайдамаччиною».
На ці роки припадають літературні проби пера Куліша. Визнання йому приніс історичний роман «Чорна рада», завершений 1 вересня 1846 року.
У січні 1847 року Куліш бере шлюб із вісімнадцятилітньою Олександрою Білозерською (згодом – відома письменниця Ганна Барвінок). Тарас Шевченко запрошений на весілля як старший боярин.
1857 року, нарешті, вийшов друком роман Куліша «Чорна рада». І відразу українською та російською мовами. Українство зустріло книгу Куліша захоплено. Тарас Шевченко відгукнувся листом: «Я вже її двічі прочитав, прочитаю і третій раз, і все-таки не скажу більш нічого, як спасибі».
На прикладі названого роману видно, що Куліш у своїх поглядах розійшовся із більшістю українських патріотів. Куліш розвінчав національний ідеал, славу запорозьких козаків, безстрашних в обороні своєї волі. Запорожці, за Кулішем, у добу після Хмельницького перетворилися на збіговисько волоцюг. Так, вони виявляли звитягу і сміливість. Проте вели себе як дикі гультіпаки, не визнаючи жодної сталої волі. Як наслідок – Україна втратила державність, яку виборов Хмельницький.
Українськеі панство, котре замилувалося давньою славою рідної землі, покинуло Куліша.
1850 – 1860 роки в житті Куліша надзвичайно плідні. Письменник побував за кордоном. Разом із Каменецьким заснував у Петербурзі першу українську друкарню. Впорядкував наукові та літературні вісники, альмонах «Хата». З’являється друком його книга з віршами «Досвідки».
Куліш після смерті Шевченка намагається посісти місце славетного народного поета. Але безуспішно.
У Кулішевій збірці «Хуторна поезія» (Львів, 1882) звучать мотиви засудження українського народу за його «азійську дикість» і «криваве гайдамацтво». Ця збірка не додала авторитету Куліша. Українське панство його остаточно покинуло.
Куліш усамітнюється на хуторі Мотронівка, який перейменував на честь дружини – Ганнина пустинь. Він впорядковує будівлі, ходить біля худоби і землі. І не перестає писати.
Проте біди переслідують нашого героя. Немовби випробовують на міцність. 1885 року вогонь нищить не лише Кулішеву садибу з усім набутим добром, а також рукописи. Немолодий письменник живе у землянці.
Духом він не падає. Активно листується з Михайлом Драгомановим. Попри власні нестатки, увесь прибуток від збірки поезій «Дзвін» (Женева, 1893), передає на підтримку закордонних українських поступовських видань.
Остання книга невтомного сподвижника – «Позичена кобза» (Женеві 1897).
14 лютого 1897 року раб Божий Пантелеймон навіки упокоївся в Ганниній Пустині.
Розказують: вмираючи, він намагався писати в повітрі зведеною рукою. 


 

 


Влітку 2012 року я досліджувала найважливіші події, що сталися у п'ятницю. Чому саме в пятницю? Бо в моєму житті цей день особливий.

П'ятниця, 17 серпня. Основні події цього дня. Суд, спорт, мовне питання, економіка.

15 червня 2012 року
Зранку всі чекали на вечір, на зустріч футбольних команд «Україна – Франція».