17 серпня, п'ятниця

17 серпня, п’ятниця
День Залізної собаки. Останній, 29-й, день місячного циклу накладає негативну печатку на природу. Астрологи не радять починати нові справи. Близько 19-ої години, коли народжується новий місяць, не завадить замовити бажання.

Суди.
1. Хамовницький суд Москви виніс звинувальний вирок по справі про скандальну акцію в Храмі Христа Спасителя. Згідно з вироком, кожна учасниця панк-групи Pussy Riot за хуліганство, скоєне за мотивами релігійної ненависті і ворожнечі, буде позбавлена волі до двох років і відбуватиме покарання в колонії загального режиму.
Із вироку: «Участницы группы Pussy Riot при неустановленных следствием обстоятельствах вступили в преступный сговор с целью совершения грубого нарушения общественного порядка, выражающего явное неуважение к обществу». А ще, що члени групи чинили «по мотивам религиозной ненависти и вражды и по мотивам ненависти в отношении какой-либо социальной группы, осуществили провокационные и оскорбительные действия в религиозном здании с привлечением широкого круга верующих граждан».
До відома: наприкінці лютого 2012 року п’ять учасниць панк-групи прийшли до Храму Христа Спасителя в Москві. Одягнувши маски, дівчата біля вівтаря провели «панк-молебен» проти обрання Володимира Путіна президентом Російської федерації:
«Богородице Дево, Путина прогони».
Відеоролик з ганебним виступом виклали в Інтернеті. Новина набрала світового резонансу.
Троє учасниць групи Надія Толоконникова, Марія Альохіна і Катерина Самуцевич перебували під арештом.
Прибічники групи розцінили вчинок епатажної групи на кшталт молитви, здійсненої у нетрадиційній формі. Дезінформовано багатьох людей. У 50 містах Європи відбулися мітинги, учасники яких висловлювали незадоволення діями російських правоохоронних органів.
Мої друзі й родичі шоковані вчинком дівульок. Для чого помиї політики виливати в святому місці? Вони свідомо образили Будинок Господа нашого. Глумилися над почуттями православних християн.
Продовженням ганебної акції в Москві стали аморальні публічні виступи в інших містах. Не минули, на жаль, вони й святого міста Києва. Активістки українського жіночого руху FEMEN, не розуміючи, що творять, спиляли бензопилою поклінний хрест жертвам політичних репресій у центрі Києва на пагорбі біля Майдану Незалежності. Ганебним вчинком активістки засвідчили світові про свою підтримку російській панк-групі, яких, до речі, вони називають жертвами «кремлівсько-попівського режиму».
Дівчина, оголена по пояс, хвацько орудувала бензопилою на очах прохожих. Вражає, що свідки акції не кинулися рятувати Хрест. Одні стояли і дивилися, інші знімали. Звичайно, щоб показати своїм і похвалитися: «вони там теж були».
Міліція порушила на дівчат кримінальну справу за статтею про хуліганство. Ніхто із зловмисниць не затриманий.
До відома: Пам’ятний знак був встановлений біля Міжнародного центру культури і мистецтв (Жовтневий палац). До ВВВ в цьому будинку розташовувалось управління НКВД УРСР, відбувалися розстріли.

2.У Новоросійській області направлено в суд справу про вихователя дитячого будинку, якого звинувачують у здійсненні серії насильницьких злочинів сексуального характеру, спрямованих проти вихованців.
За даними регіонального слідчого управління 41-річний вихователь протягом 2004 – 2009 років ґвалтував хлопчиків із колекційного дитячого будинку № 6 для дітей-сиріт і дітей, від яких відмовилися батьки, з відхиленнями в розвитку.
Ґвалтування він здійснював як на території дитячого будинку, так і за його межами – у заміському оздоровчо-навчальному центрі, куди дітей вивозили на літній відпочинок, а також під час виїзду у Красноярськ.
Ряд злочинів здійснив після того, як пропонував дітям випити спиртне або давав їм снодійне.
Виявилося, що на початку 2003 року звинувачений вчинив подібний злочин. Тоді він займав посаду завідуючого відділом діагностико-соціальної дезадаптації Центру соціальної реабілітації неповнолітніх «Парус». На той час зловмисник по сумісництву працював у інтернаті і займався розшуком дітей, які самовільно покинули виховні установи.
Виявилося, що диплом про середньо професійну освіту, яке звинувачений пред’являв під час працевлаштування у виховально-педагогічні заклади, був підроблений.

3. Головний суд Москви підтримав заборону про проведення гей-парадів у російській столиці, продовживши термін її дії на наступні 100 років. Напередодні  активіст кампанії за права гомосексуалістів Микола Алексєєв подав у суд скаргу на дії мерії Москви, що заборонило проводити в місті гей-паради.
Алексєєв попросив суд дозволити такі паради в найближчі 100 років. Суд відповів відмовою.
Європейський суд з прав людини вже виносив рішення на користь Алексєєва.

4. Прокуратура Дніпропетровської області пред’явила обвинувачення 4 підозрюваним у здійсненні 27 квітня терористичного акту в Дніпропетровську. Про це у п’ятницю на сесії Дніпропетровської обласної ради повідомила прокурор області Наталія Марчук.
До відома: 27 квітня (п’ятниця) в громадському місці в центрі Дніпропетровська з невеликими проміжками у часі прогриміли 4 вибухи. Унаслідок чого було травмовано 31 людину.

5. Печерський суд Києва визнав Юрія Луценка винним за причетність до незаконного стеження за колишнім водієм екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентином Давиденком в межах розслідування справи про отруєння екс-президента Віктора Ющенка. Покарання у два роки поглинається попереднім засудженням екс-міністра до чотирьох років ув’язнення. Цей перший вирок був винесений 27 лютого також Печерським судом. Тоді Луценка засудили за нарахування незаконної пенсії своєму водієві, надання йому службового житла, а також за організацію святкування Дня міліції коштом держбюджету.
«Продовження бульдозерівської політики влади щодо лідерів опозиції», назвав другий вирок Луценкові політолог Олексій Гарань.
Наразі екс-міністр буде етапований до виправної колонії, де відбуватиме покарання. Через те, що Луценко не визнає своєї провини, то він має право подати своє справу на апеляційний розгляд. А тому під час розгляду може залишатися в Києві. «Прокурори все це знають, але дуже поспішають відіслати Луценка подалі від Києва, щоби він зовсім не брав участі в політичному процесі», – сказала Теличенко.

Спорт. 1. Закінчилася літня Олімпіада, що проходила в Лондоні. На церемонії закриття прозвучало вдячне слово на адресу волонтерів. 70 000 волонтерів безкоштовно допомагали проведенню Олімпіади на високому рівні..
Українська команда привезла 20 медалей – 6 золотих, 5 срібних і 3 бронзові. Це рекордно низький показник за всі роки Незалежності України. У багатьох видах спорту наші спортсмени виявились явно не конкурентоздатними.

2. Зірки світового і французького футболу втягують малолітніх в заняття проституцією. Гравців футбольної збірної Франції Кариму Бензема і Франку Рібері застукали із неповнолітніми жрицями кохання.
Вісім чоловік, в тому числі два всесвітньо відомі футболісти, повинні стати перед Виправним судом. Деяких з ним звинувачують в сутенерстві з обтяжливими обставинами.

З історії образу святої мучениці Параскеви, що на зворотному боці ікони Божої Матері «Феодорівська».
Минулого тижня, точніше у п'ятницю, я згадувала названу Ікону. Тож сьогодні розкажу про неї. Слухайте:

Одного разу молодший брат Олександра Невського, князь Василь Костромський був на полюванні. Князь так захопився ловами звіра, що заблудився у лісових хащах. Несподівано він побачив на сосні ікону, що чудесним чином піднялася в повітря. Мисливці, які супроводжували князя, опустилися перед іконою на коліна й почали молилися. Священики перенесли новоявлений образ у Кострому.
Жителі міста розказували таке. Коли князь полював, то вулицями пройшов невідомий воїн з іконою в руках. На воїну було багате вбрання, а обличчя його нагадало містянам зображення великомученика Феодора Стратилата (на його честь у Костромі збудували церкву).
Нову ікону назвали Феодорівською.
Цим образом Божої Матері великий князь Ярослав Всеволодович у 1239 році благословив свого сина – благовірного великого князя Олександра Невського – на шлюб з Параскевою, дочкою полоцького князя Брачислава. Тоді на зворотний бік ікони нанесли зображення святої мучениці Параскеви, названої П’ятниця. Свята вважалася на Русі покровителькою весіль і наречених, заступницею сімейної злагоди, народження і виховання дітей. Вона допомагає про важких пологах.
1260 року Феодорівська ікона врятувала Кострому від татарських полчищ. За прикладом князя Андрія Боголюбського костромський князь обніс Іконою Божої Матері всі полки.
1613 року Феодорівською іконою благословили на царювання князя Михайла Федоровича Романова.
Перед названою Іконою моляться при важких хворобах.

З 1991 року ведеться літопис див, що звершуються на молитви біля Феодорівської ікони. Повідомляється, що до тепер таких подій зафіксовано понад сотню.
2004 року з нагоди надання Свято-Успенському Святогірському чоловічому монастирю статусу Лаври, від 12 вересня до 19 жовтня відбувся Другий Всеукраїнський хресний хід. Тоді чудотворна Феодорівська ікона відвідала 38 міст України.
Хресний хід благословив Предстоятель Української Православної церкви Блаженнійший Володимир, Митрополит Київський і всієї України.
Хресний хід здійснювався в першу голову во славу Божу. А ще для прохання сугубої благодаті Божої, укріплення у вірі та моральності народу православного, установлення миру, запобігання братовбивчих конфліктів, задля привернення уваги до проблем Православ’я.
Хресний хід організувало Об’єднання громадян «Путь православних» імені святого рівноапостольного Володимира – організація, створена з благословення Предстоятеля Української Православної церкви Блаженнійшого Володимира.
21 і 22 вересня чудотворна Ікона прибула до Києва. Ії прийняти удостоївся Храм Миколи Мірлікійського, що в Покровського жіночому монастирі.
Святого образу торкнулася р. Б. Лідія.

Молитва перед Іконою
К кому воззову, Владычице, к кому прибегну в печали моей, к кому привнесу слезы и воздыхания моя, аще не к Тебе, Царице Небесе и земли. Кто исторгнет мя из тины грехов и беззаконий, аще не Ты, о Мати Живота, Заступнице и Прибежище рода человеческаго. Услыши стенание мое, утеши мя и помилуй в горести моей, защити в бедах и напастех, избави от озлоблении и скорбей и всяких недугов и болезней, от враг видимых и невидимых, умири вражду стужающих мне, да избавлен буду от клеветы и злобы человеческим; такождь от своея ми плоти гнусных обычаев свободи мя. Укрый мя под сению милости Твоя, да обрящу покой и радость и от грехов очищение. Твоему матернему заступлению себе вручаю: буди мне Мати и Надежда, Покров и Помощь и Заступление, радость и утешение и скорая во всем Помощница. О, чудная Владычице! Всяк притекай к Тебе, без Твоея всесильныя помощи не отходит; сего ради  и аз недостойный к Тебе прибегаю, да избавлен буду от внезапныя и лютыя смерти, скрежета зубнаго и вечнаго мучения. Небесное же Царство получити сподоблюся и Тебе во умилении сердца реку: радуйся, Мати Божия, Предстательнице и Заступнице наша усердная, во веки веков. Аминь.

Економіка. Українську сільгосппродукцію споживають у 141 країні. При цьому 50% експорту припадає на 6 країн: Єгипет, Російську Федерацію, Індію, Іспанію, Іран і Турцію.
Безумовним лідером із експорту продуктів є соняшникова олія і кукурудза. Вони складають близько 50% експорту продукції АПК. У першу десятку товарів входять кондитерські вироби, пшениця, соя, сойовий шрот, сири, ячмінь і насіння.

Мовне питання:
Президент України Віктор Ющенко заявив, що сумлінне виконання мовного закону та місцевих рішень вб’є український бюджет. За його підрахунками «реалізація цих рішень обійдеться Україні у 13 – 17 мільярдів гривень щороку.