Дислексія − таємна хвороба зірок

Дислексія − таємна хвороба зірок

Перші сторінки газет для простих читачів зазвичай прикрашають фото голлівудських акторів, життєпис яких переходить на наступну сторінку. Вражає відкритість суперзірок. Вони виносять на люди відомості, які слов’яни соромляться згадувати. 
До речі, православний отець мені радив, щоб речі, яких соромлюсь, не тривожили своє сумління, то їх не озвучувати. 
Але західний світ мислить іншими категоріями та й психологи радять звільнятися від нав’язливих думок шляхом розповіді комусь про них.
Для прикладу біографія Тома Круза. Так, голлівудський кіноактор, причому – високооплачуваний. Підстаркуватий невисокий красунчик. Зате власник парку автомобілів і мотоциклів. Фанат спорту. Однаково володіє як правою, так і лівою рукою. Не боїться падати з парашутом, керувати літаком та плавати з аквалангом. А ще Том є членом церкви, яка свято сповідує меркантильний заповіт свого засновника: робіть гроші!
Ну, кількість дітей від різних дружин не рахувала. Мені не цікаво. Але історія дитинства Тома  Круза таки зацікавила. 
Том третя дитина в родині. В свої 14 років він змінив 15 шкіл в США і Канаді. Та не через те, що ви подумали. Просто батькам Круза ніяк не таланило нормально працевлаштуватись, отож вони часто переїжджали. У Тома криво росли зуби і ростом він не вийшов. Як наслідок – підліток страшенно комплексував. А коли батьки розлучилися, то й зовсім занепав духом. Гіркий досвід рідної сім’ї підштовхнув хлопчину до роздумів. Він дав собі слово: в дорослому житті стане казково багатим і матиме гарну сім’ю.
Розлучення зблизило Тома з матусею, котра почала покладатись тільки на себе. Обох об’єднувала й однакова вада. І досить серйозна: вони мали проблеми з читання. 
Насправді, це хвороба − дислексія. Суть її в тому, що деякий людський мозок не може зрозуміти зв’язку, що існує між писемним знаком, буквою і звуком. Така людина із запізненням починає читати, текст пише з помилками.
До речі, дислексією страждала Агата Крісті, англійська письменниця, авторка численних детективів. Розказують, що в кожному слові леді пропускала букву, а то й дві. Обдарована бурхливою уявою, Крісті не могла не писати романів. Довелось їй найняла друкарку, щоб диктувати тексти.
Вчительки початкових класів жаліються: нині багато дітей хворіють названою хворобою. 
Приклад Тома Круза і Агати Крісті підказує: дислексія вражає не лише тупих від природи дітей. Вона притаманна і дітям з розвинутим, рухливим мозком. Для прикладу, серед дислетиків відомі особи: Ейнштейн, Андерсен, Черчіль, Бетховен, Моцарт, Пікассо, Томас Едісон, Джон Леннон.
Загалом, на дислексію слабувало все людство. Це явище легко довести. Людина сучасного вигляду з’явилася 100, можливо, 300 тисяч років тому. І лише останні 4-5 тисяч років людство користується буквеним письмом. Хоча потреба в закріпленні інформації завжди існувала. З цією метою користувались малюнками, камінчиками, в’язали вузли, нанизували черепашки. Пізніше за окремим словом (для прикладу, сонце), закріпили постійний знак (кружок). Одначе розбити слово на звуки і кожному звуку на твердій поверхні підібрати знак, надзвичайно складно.
Якщо у вас підростає дитинка, підводьте її до читання змалку, в усній ігровій формі. 
Поділюсь власним досвідом. Я просила дитину уважно дивитись на мої губи, зуби, язик, повторювати мої рухи і звуки. Просила чітко і правильно вимовляти звук А. Після звук М. Далі вчила плавно, протяжно їх сполучати: М-А, МА.
Через кілька днів ми переходили до творення складу БА і т. д. Тобто таких складів, пара яких складає зрозуміле дитині слово: мама, баба.
На кубиках і абетці ми закріплювали набуті знання.
На мій погляд, цей спосіб для дитини і цікавий, і відповідає її віку. 
Мої діти складали і читали склади в три роки.