Про вокальний проект «Голос країни»

Про духовність

У неділю, 12 лютого, дивилася й слухала вокальний проект «Голос країни»  на телеканалі «1+1». Мета шоу - відкрити нові таланти.Дихання перехопило, коли отець Олександр виконував куплет пісні Миколи Мозгового «Материнська любов».

Перший повернув крісло до виконавця Сергій Бабкін, композитор і співак. На підступне питання (здається, Потапа), як церква дивиться на те, що людина в рясі бере участь у розважальному шоу, Олександр сказав: спершу він священик, а потім співак. Хотів своїм співом «надихнути людей до молитви» і щоб «люди змінювалися на краще». Його позиція: «священик повинен бути там, де його почують». Олександр зі своїм бажанням блискуче впорався. Слухачі стоячи йому аплодували і витирали сльози.

За сценарієм, коли всі тренери розвертають до співака крісла, то він сам вибирає собі тренера. Але отець попросив, щоб кожен із чотирьох (провів аналогію із чотирма євангелістами) дали йому «вокальну пораду». Тіна Кароль сказала, що для митця важить чисте серце. Джамала: отець уже знає для кого співає і чому. Потап висловив припущення, що Олександр вибере Тіну, а тому заздалегідь просив у нього допомоги духовної та вокальної, бо, як артист, зазнає «искушений». Бабкін запевнив, що Олександр «по настоящему может». Коли виконавець пісні зупинив свій вибір на Тіні, то вона щиро зізналася: «Для мене це велика відповідальність».

Додам, що Олександр Клименко протоієрей, йому 33 роки, мешкає в місті Березань Київської області. Він служить у православній церкві, читає лекції. Але для нього найтяжчим є служіння ув'язненим, що в тюремних стінах.


Насправді, те, що священик засвітився на розважальному заході слід розглядати подвигом. У свідомості українців закріпився образ людини у рясі, як сакральної, святої, такої що проповідує, мова її - суцільний монолог, при спілкуванні вона обережна у висловах і озвученні своїх думках. Хоча обережну поведінку священика можна зрозуміти. Це ми, прості й заклопотані земним, дозволяємо собі надміру чого. Як базікати про себе самого, так і паплюжити ім'я ближнього. Усе нам сходить з рук. Головне, щоб встигли усвідомити свій гріх (життя коротке!), покаялися і причастилися. А коли священик оступиться, то про його негідний вчинок швидко по світу роздзвонять. Через це святі отці живуть серед людей, але з ними не змішуються, не підіграють їм і тримаються незалежно.


Основна місія священика - нести людям Благу Вість, тобто благовістити. Вона реалізується тоді, коли місіонер своїми діями приводить людей до покаяння, до внутрішнього прийняття кожним його життєвого хреста. Не слід чекати від священика загравань, розчинення у модній субкультурі. У противному разі, це призведе до втрати священикам глибини внутрішнього життя, віри у Христа і сили його молитви.

Принагідно наведу свідчення отця Валерія Духаніна про знайомого отця Іоанна, що проповідував на рок концертах, зокрема на зборах байкерів. 

Ви, певне, бачили байкерів. Спілкувалися з ними? Мені час від часу доводилося проходити крізь їхній гурт. Чомусь для зборів вони облюбували один із вузьких провулків, що поблизу Києво-Печерської Лаври і веде до зупинки міського транспорту. Ні, до мене ніхто не чіплявся, не зупиняв із запитаннями. Не пригадую їхньої мови, бо йшла швидко й не оглядалася. Байкери уже своїм виглядом кидають виклик. Довге волосся, татуїровки, бляхи, цепки, сережка у вусі, шкірянки. Майже кожен байкер з  подругою, вигляд якої ще більш епатажний. Щодо байкарів маю свою думку. Їхній прикид і жаргон напускний. Сучасна молодь у такий спосіб розважається, гарно проводить вільний час, спілкується. А вигляд, то як пір'я у птаха. За ним байкер узнає байкера. Можливо, прагне вирватися із сірої безликої маси, бути почутим.

Наразі про Іоанна. Він стояв серед молодих людей із мотоциклами скромно, у підряснику. Один байкер проїхав повз нього і навмисне заляпав брудом із калюжі. Почався концерт. Отець теж піднявся на підмосток і сказав, що він свого часу писав пісні. Тож має для такої нагоди твір. І заспівав свою пісню на духовну тему. Йому не плескали і не кричали. Стояла тиша. Отець розгубився. І раптом всі опустилися на коліна. Їх, байкерів такою мірою потрясла пісня Іоанна, що вони заніміли. Пізніше просили в нього духовної допомоги, радилися з ним.

Пригадую дещо й зі свого досвіду. Після вінчання молодих на весілля був запрошений протоієрей Всеволод, настоятель Ольгинського собору, що в Дарницькому районі столиці. Отець був на трапезі не довго. Щоб попрощатися, підійшов до мікрофону і заспівав українську народну пісню. Гості батюшку не відпускали, просили ще співати. А потім всі його проводжали, запитували адресу його церкви, просили прийняти з якихось особистих питань. По тому я кілька разів була на службі у Храмі св. княгині Ольги, хоча доводилося їхати через усе місто. Привітала його святість зі славним 70-літнім ювілеєм. Сьогодні Всеволод Рибчинський серед найпопулярніших і найавторитетніших пастирів київського священства. А Собор, який він будує, - один із найкращих архітектурних споруд Києва.


І про головне. Іісус Христос ходив між людьми і проповідував. На горі Вознесіння Господь повчав апостолів: ідіть і навчайте всі народи. Прикро, що Православна Церква серед всіх християнських церков і об'єднань набула слави немісіонерської. Мається на увазі відсутність з Її боку активної зовнішньої проповіді. Причини нам не відомі. А тому хвала одинакам, що виходять зі щиром словом до людей!


Друзі, підтримаймо Олександра Клименка у прагненні надихнути слухачів до молитви, нагадати, що кожна людина створена за образом Божим.